Onherkenbaar maken op de foto. Hoe doe ik dat?
Onherkenbaar in beeld
Sinds de aanscherping van de privacywet is het alleen maar belangrijker personen onherkenbaar te maken op beeldmateriaal. Vooral als zij van tevoren aangeven bezwaren hebben dat zij zichtbaar in beeld worden gebracht. De boetes die je kunt krijgen als je geen gehoor geeft aan hun verzoek kunnen aanzienlijk zijn. Dus is het zaak gezichten, maar ook nummerborden en andere privacy gerelateerde zaken wazig te maken. Maar, hoe doe je dat?
Dat het absoluut niet onaannemelijk is een boete te krijgen, blijkt wel uit de uitspraak die onlangs gedaan is tegen een oma die haar kleinkinderen op social media portretteerde. Je zou denken dat dat toch wel zou mogen. Maar oma heeft in dit geval al geruime tijd ruzie met de moeder van de kinderen. Daarom heeft de rechter besloten een boete op te leggen voor elke dag dat de grootmoeder de foto’s op Facebook laat staan. “Voor het plaatsen van foto’s van kinderen onder 16 jaar moeten ouders toestemming geven”, zo verduidelijkt het nieuwsbericht van NOS Nieuws.
Wazig maken
In hoeverre het “blurren” van foto’s voor oma wel is toegestaan, staat niet vermeld in de nieuwsberichten. Maar over het algemeen is het wazig maken van de gezichten voldoende om iemand onherkenbaar in beeld te brengen. Want daarmee voldoe je al aan de privacyregels.
Hoe maak je iets of iemand onherkenbaar op de foto?
Er zijn verschillende manieren om gedeeltes van een foto niet herkenbaar te maken. Wat je vroeger wel eens in de kranten zag, was het welbekende zwarte balkje.
Andere manieren zijn:
- Je plakt een smiley over een gezicht. Dat is een humoristische en een beetje amateuristische manier om iemand onherkenbaar te maken.
- Selecteer een gezicht dat niet herkenbaar in beeld moeten worden gebracht en verklein de pixels in dat gebied. Dat kun je doen met een programma voor beeldbewerking, zoals Photoshop, Paintbrush, Facepixeler of Pixelmator. Op die manier veranderen de pixels in blokjes en wordt iemand onherkenbaar getoond.
- Je kunt ook een tool gebruiken die gezichten kan herkennen op foto’s. Je kunt vervolgens de gezichten wazig maken.
Programma’s voor fotobewerking
Het bovenstaande gaat gemakkelijk met bijvoorbeeld:
- Paint (op computers en laptops die Windows gebruiken)
- Op een Mac gebruik je Paintbrush of Skitch
- Via je mobiele telefoon (IPad, IPhone , Android) vind je speciale apps, zoals Ipiccy of Blur video & image die je een handje kunnen helpen
Onherkenbaar in een filmpje? Hoe doe je dat?
Op YouTube kun je het gemakkelijkste in een video onderdelen wazig te maken. Denk niet alleen aan gezichten, maar ook aan bijvoorbeeld kentekenplaten, reclameborden, huisnummers. Google heeft daar een duidelijke uitleg over gepubliceerd: Blur your video’s. Op een IPad of een IPhone kan het helpen de app Blur Video Spot te downloaden via ITunes.
Meester Sander adviseert ook voor Chromebook een handige toepassing: facepixelizer.com.
Apps en tools voor het blurren
Op zoek naar meer toepassingen struikel ik over dit artikel: Blur a face in a photo van Wikihow. Daar worden de bovenstaande apps en tools ook genoemd. Maar dit artikel geeft ook aan, dat je bijvoorbeeld Photoshop of Coreldraw kunt gebruiken. Dit zijn echter programma’s die vooral designers gebruiken. Ze hebben meer mogelijkheden en dus duurt het vaak langer voordat je hebt geleerd ze te gebruiken. En het zijn betaalde programma’s.
Let op de privacy
Wikihow waarschuwt dat de privacy in het geding kan komen. Omdat sommige gratis websites het beeldmateriaal opslaan. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. Want dat vormt alleen maar een groter gevaar voor het uitlekken van foto’s als een website gehackt wordt. Daarom is het misschien verstandig betaalde toepassingen te gebruiken. Die zijn over het algemeen beter beveiligd. Maar lees vooral ook de voorwaarden van een app, voordat je hem gaat gebruiken.
Apps voor Android en iOS
Wikihow beveelt voor Android de volgende apps aan:
- ObscuraCam
- Android Hide Face
- Pixlr
Voor iOS zijn deze apps populair:
- Touch Blur
- Photo Editor
- TADAA
Meer info en contact
Wil je na het lezen van dit blog meer weten over foto’s en filmpjes voor je zakelijks blogs en posts? Neem dan vooral contact met ons op.
Meer informatie over wanneer je mensen herkenbaar in beeld mag brengen en wanneer niet, vind je in ons blog Portretrecht.
Workshop Website Maken
Social Media Duo biedt ook een workshop Website Maken aan. Heb je interesse in zo’n workshop, neem dan contact met ons op.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Voor wie nog niet toe is aan een workshop, maar toch op de hoogte wil blijven van de blogs die verschijnen, is er onze nieuwsbrief. Daarin geven wij tips, adviezen, infographics en houden we je op de hoogte. Schrijf je in op de verzendlijst en hoor ook wanneer wij gratis presentaties geven over alles wat je nodig hebt voor je online presentatie.