Welke lettertypes voor websites gebruik je?

Maureen Bol/ augustus 15, 2022/ Website bouwen/ 0 reacties

Zelf zijn wij voor de meest simpele vorm van lettertypes voor websites. Geen fratsen en krullen, maar spaarzaam gebruik van speciale vormen. Die leiden de lezer alleen maar af.

Net als afbeeldingen moet het gebruik van andere typografie iets toevoegen aan de tekst. Denk daarbij aan het volgende:

  • Andere kleur en onderstreept geven meestal aan dat het om linkjes gaat.
  • Schuingedrukte woorden gebruik je vaak als het gaat om een andere taal dan het Nederlands.
  • Vetgedrukte woorden benadrukken bepaalde zaken.

In de huisstijlen van bedrijven, overheden en organisaties kiezen ontwerpers voor bepaalde lettertypes die passen bij de uitstraling. Die lettertekens zijn vooral van belang voor drukwerk. Maar ook online kan de keuze voor een bepaald typografie belangrijk zijn.

Lettertypes op het web zijn vaak afhankelijk van het template, ook wel het thema genoemd, van een site.

Wat zeggen de experts over lettertypes voor websites?

Typografie op websites kiezen via de customizer.

Wij besloten op onderzoek te gaan naar de richtlijnen. En, oh boy, bereid je dan maar voor op de grote hoeveelheid informatie en blogs die daarover geschreven zijn. Wij maakten een kleine selectie gebaseerd op de betrouwbaarheid van de websites die de informatie aanbieden. En die voor ons de “experts” zijn, zonder het erg technisch of ingewikkeld te maken.

Tips voor het kiezen van fonts

Zo geeft Yourwebpro een aantal nuttige tips die wij hieronder kort opsommen:

  • Zorg ervoor dat de letters goed leesbaar zijn.
  • Gebruik lettertype grootte 16.
  • Ga niet los op een grote variatie aan lettertypes. Houd het bij 2 of hooguit 3 soorten.
  • Beperk ook het aantal kleuren van de letters.
  • Houd rekening met het contrast. Bijvoorbeeld wanneer je een foto gebruikt en daaroverheen tekst schrijft.

Welke typografieën zijn er?

De fonts die we kennen (buiten het soort, zoals Arial, Times, Courier, et cetera) zijn natuurlijk:

  • Lettertypen met of zonder schreef
Letterypes of fonts

“Een schreef (in het Engels ‘serif’) is het onderdeel van een lettertype dat aan de “pootjes” van de letters uitsteekt, bijv. streepjes onder aan de hoofdletter A. Bij traditioneel (offline) drukwerk gebruiken we vaak lettertypen met een schreef. Online is de beste keuze een lettertype zonder schreef (Sans Serif)”, aldus Tjeerd Engel.

Ook Wikipedia zegt daarover: “Voor een lopende tekst is het veelvuldig gebruik van vette tekst minder geschikt, omdat het een onrustig beeld geeft. Typografen raden in dit geval aan om cursieve tekst te gebruiken. Andere manieren om sleutelwoorden of passages meer te laten opvallen in een tekst (typografische accentuering) is het gebruik van hoofdletters of onderstreepte lettervormen.”

  • Schuingedrukt of italica: voor vreemde talen of voor citaten.
  • Hoofdletters of kapitalen. Let op: bij het gebruik van woorden geschreven in hoofdletters komt een tekst schreeuwend over.
  • Onderstreept: in lopende teksten op websites onderstreep je de tekst niet. Onderstrepingen die alleen bedoeld zijn om aandacht te trekken, zorgen namelijk voor verwarring. Online gebruiken we onderstreepte tekst zuiver en alleen voor het vermelden van een link.

Exotische lettertypes voor websites

Over exotische lettertypes schrijft de webgenerator het volgende: “Een exotisch font is leuk, maar de bezoeker van je website moet er natuurlijk geen hoofdpijn van krijgen!” En daar kunnen wij ons helemaal in vinden.

Google webfonts

Net als Kinsta verwijst de webgenerator naar Google Web Fonts. De zoekmachine heeft daarin lettertypes voor websites verzameld die het beste te lezen zijn op verschillende apparaten, zoals laptops, desktops, smartphones of tablets. Zodra iemand een website bekijkt op een specifiek apparaat, wordt het gekozen Google web font opgehaald van een online server van Google en de inhoud van de website met dat lettertype getoond. Het gekozen lettertype hoeft daardoor niet meer op het apparaat zelf aanwezig te zijn.

Google Web Fonts vind je via Google Fonts

Voor het inzetten van Google Web Fonts verwijzen wij het liefste naar Kinsta. In dat blog legt dit hostingbedrijf uit hoe je ze kunt gebruiken. En welke lettertypes het beste werken.

Contact voor meer informatie over dit onderwerp?

Ben je op zoek naar hulp in je keuze voor het juiste lettertype op je website? Neem dan contact op via de contactpagina. Wil je meer weten over het bouwen en onderhouden van websites? Overweeg dan de workshop van Social Media Duo te volgen.

Deel dit Bericht

Over Maureen Bol

Maureen Bol van tekstbureau Formule M is de tekstschrijver van Social Media Duo. Haar specialiteit zit in storytelling, SEO en social media. Van huis uit is zij freelance journalist, communicatieadviseur (overheid) en webredacteur. Na haar studie Letteren aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (heden Radboud Universiteit) is zij veelal gedetacheerd geweest bij diverse overheden.

Laat een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.