Hoe maak ik een infographic?

Maureen Bol/ oktober 25, 2021/ Social Media, Zakelijk Bloggen/ 0 reacties

Misschien vraag je jezelf al een tijdje af: “Hoe maak ik een infographic.” Tenminste, als je überhaupt al weet wat dat is.

Want laten we bij het begin beginnen. Als je nog niet weet wat een infographic is, is het goed dat even uit te leggen.

Wat is een infographic?

Een infographic laat visueel zien wat in een tekst soms moeilijk uit te leggen is. Daarvoor gebruik je korte tekst naast beeldmateriaal. Dat beeldmateriaal bestaat voornamelijk uit tekeningetjes.
In een infographic zijn dan ook vaak de volgende aspecten te vinden:

  1. Pictogrammen (beeldtaal tekens) die in plaats van tekst iets duidelijk maken met een tekeningetje. Denk daarbij aan veel voorkomende tekeningen op bijvoorbeeld verkeersborden.
  2. Diagrammen waarop je gemakkelijk data kunt zien. Zo heb je onder andere schijfdiagrammen, boomdiagrammen, stroomdiagrammen / beslisbomen of staafdiagrammen.
  3. Statistieken laten informatie schematisch in cijfers zien.
  4. Teksten die uitleg geven.
  5. Geografische kaarten, plattegronden,
  6. Animatietekeningen of stripjes.
  7. Icoontjes
  8. Grafieken
  9. Schema’s
  10. Emoticons
Een uitleg over wat je allemaal in een infographic kunt vinden, zoals symbolen, iconen, pictogrammen, statistieken et cetera.
Wat is een infographic? Uitgelegd in een infographic 😉

Maar hoe maak je nou zo’n infographic?

Een vormgever of grafisch ontwerper kan voor jou een infographic maken. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Als je zelf een beetje handig bent met tekenprogramma’s kun je dat zelf waarschijnlijk ook. Dan kost het je tijd, wat zweetdruppels en wat moeite. Met papier, kleurpotloden of stiften ben je het snelste klaar. Maar doe het wel netjes, want een slordig opgemaakte infographic is natuurlijk geen porem.

Illustratieprogramma’s voor de computer

Je kunt ook op je computer, laptop of tablet allerlei programma’s uitproberen. Als je bijvoorbeeld Microsoft Paint 3D, Powerpoint, Photoshop, Sketchup of Illustrator hebt, kun je zelf jouw versie in elkaar knutselen. Het gemakkelijkste is het dan om een goed voorbeeld te nemen en dat na te bouwen en aan te passen aan wat jij wilt vertellen.

Programma’s op internet

Je kunt ook gebruik maken van handige programma’s op internet. Voorbeelden zijn canva.com, piktochart, prezi.com, easel.ly of visual.ly. Dit is maar een greep uit het grote aanbod waar je je eigen visuele presentatie kunt maken. Deze websites bieden sjablonen aan die je naar je eigen hand kunt zetten. Er zijn er natuurlijk talloze andere programma’s en websites waar je dat kunt doen. Kies vooral voor de tool waar jij het gemakkelijkste mee uit de voeten kunt.

Gratis websites

Pim de Rooij geeft in zijn blogartikel maar liefst 19 voorbeelden van gratis websites waar je je eigen infosheet kunt maken. En richtlijnen die je in de gaten moet houden om een goed exemplaar te maken:

  1. Zorg voor een onderwerp
  2. Hou de infographic kort
  3. Maak hem overzichtelijk
  4. Het goed te lezen en interessant genoeg zijn
  5. Zet er een goede conclusie in

Waarbij ik ook nog eens kan toevoegen, dat een call2action die de lezer tot actie oproept ook een goede afsluiting kan zijn van een infographic!

Hoe maak je een interessante infographic?

Zo maar iets in elkaar freubelen kan, maar heeft vaak niet zo veel meerwaarde of zin. Marco Dekkers geeft een heel handig stappenplan in zijn artikel op frankwatching.com, die wel wat weg heeft van wat Pim de Rooij voorstelt. Maar toch nog iets meer houvast biedt aan de onervaren bouwer of ontwerper:

  • Bedenk een invalshoek
  • Maak een visuele opzet
  • Bepaal het kleurenschema
  • Selecteer of maak opvallende afbeeldingen
  • Doe onderzoek
  • Zorg voor feiten en conclusies
  • Redigeer

Met dit stappenplan kun gestructureerd te werk gaan, maar vergeet vooral niet je creatieve kant te laten spreken. Uiteindelijk moet een infographic niet alleen informatief zijn, maar ook aansprekend. Kleur en tekeningen maken zo’n informatieve uitleg interessant.

Wat zet je in een infographic?

De meest voorkomende infographics laten stap voor stap zien hoe je een bepaald proces uitstippelt. Andere grafische schema’s zorgen voor een interessante weergave van cijfermateriaal in een aansprekende opmaak.

Kleur, ik kan het niet genoeg benadrukken, doet daarbij heel veel voor een aantrekkelijke presentatie.

En even out of the box gedacht en misschien een idee om even iets anders dan anders te doen. Over het algemeen gebruik je namelijk geen fotomateriaal in een infographic. Maar misschien kun je ook daarmee interessante sheets maken en informatie beeldend overbrengen. Zelf ben ik bovendien fan van animaties en strips. Met een beetje fantasie kun je ook daarmee wellicht iets nieuws toevoegen.

Lukt het niet? Neem dan contact met ons op!

Is het te moeilijk of heb je geen tijd om zelf iets te maken? Zoek dan een vormgever of een grafisch ontwerper op. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen, want een van ons vindt het namelijk heel erg leuk om infographics te maken. Kijk op onze contactpagina en maak vrijblijvend een afspraak. We helpen je graag uit de brand.

Wat is een infographic?
Origineel van https://performancing.com/what-is-an-infographic-and-why-are-they-so-popular/
Deel dit Bericht

Over Maureen Bol

Maureen Bol van tekstbureau Formule M is de tekstschrijver van Social Media Duo. Haar specialiteit zit in storytelling, SEO en social media. Van huis uit is zij freelance journalist, communicatieadviseur (overheid) en webredacteur. Na haar studie Letteren aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (heden Radboud Universiteit) is zij veelal gedetacheerd geweest bij diverse overheden.

Laat een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.