Een gifje maken? Hoe doe ik dat?
Je komt regelmatig allerlei leuke bewegende plaatjes tegen. Kan je ook zelf een gifje maken? Ja! Is dat moeilijk? Nee, dat kan ook simpel.
Beweging trekt de aandacht van mensen. Je kan bewegende plaatjes of korte filmpjes met een paar beelden gebruiken als aandachtstrekker of versiering, maar ook serieuzer, bijv. voor een korte introductie van jou of je bedrijf of een instructie hoe iets te doen.
Gifje maken met makeagif
Op internet bestaan diverse tools om dat eenvoudig te doen. Een daarvan is makeagif. De basale functies daarvan mag je gratis gebruiken. Je uploadt achter elkaar de plaatjes die je wilt gebruiken en je kiest hoe lang elk plaatje moet worden getoond. Tot slot vul je een naam en een categorie in en je bent klaar!
Je kan je animatie downloaden of er naar linken. Mijn eerste poging: Social Media Duo logo lighting up.
Verderop zie je de verbeterde versie. Beide versies bestaan uit slechts 2 afbeeldingen!
Hoe maak je de losse afbeeldingen
De losse afbeeldingen maak je met de tools die je daar normaal voor gebruikt. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld in Microsoft Paint al heel veel mogelijkheden om plaatjes aan te passen, zonder dat het ingewikkeld wordt.
Uiteraard krijg je er reclame bij als je tools gratis gebruikt. Test daarom eerst met 1 of 2 afbeeldingen waar die komt. In dit geval kwam de naamsvermelding een beetje over ons logo heen. Door onderaan ruimte aan ons logo toe te voegen wordt het resultaat veel mooier. Dit kan door de afbeelding op een witte achtergrond te plaatsen en die zo nodig nog op maat bij te snijden. Je kan ook een transparante baan toevoegen maar dan moet je in Makeagif ‘Resize your images’ op ‘Custom’ en ‘Preserve transparency’ aan zetten.
Makeagif is trouwens ook een vindplaats voor leuke korte animaties, net als bijvoorbeeld het populaire tool Canva (ook met gratis basisfuncties).
GIF en mp4 formaat
In makeagif kan je jouw creatie zowel in mp4 als in gif opslaan.
Een klein stukje theorie voor wie dat niet weet: gif en mp4 zijn de meest gebruikte soorten bestanden om beweging te laten zien.
- mp4 voor film, normaliter 24 plaatjes per seconde
- gif voor animaties die een beperkt aantal plaatjes laten zien. gif kan maar met een beperkt aantal verschillende kleuren tegelijk werken, die je wel uit heel veel kleuren kan kiezen. Daardoor is het niet geschikt voor foto’s maar juist wel voor bijvoorbeeld logo’s en dergelijke afbeeldingen.
Door de juiste te kiezen krijg je het kleinst mogelijke bestand, waardoor je publiek zo min mogelijk hoeft te wachten om de animatie te zien.
En nu zelf een gifje maken!
Hopelijk heeft dit je overtuigd, dat jij dit ook zelf kan en dat het je niet veel tijd hoeft te kosten.
Wil je een korte presentatie van je bedrijf of product maken met een gratis tool dan kan je beter Animoto nemen. Dit leggen we in een volgend blog uit.
Als je in een halve dag heel veel wilt leren over bloggen en ons vragen wilt stellen boek dan onze workshop zakelijk bloggen.
Meer informatie over het maken van gifjes vind je hier:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
We schrijven vaker over afbeeldingen, het maken van beeldmateriaal en de formaten die sociale media hanteren. Wil je op de hoogte blijven van de blogs die verschijnen en de workshops die wij geven? In onze nieuwsbrief geven wij tips, adviezen, infographics en houden we je op de hoogte. Schrijf je in op de verzendlijst en hoor ook wanneer wij gratis presentaties geven over alles wat je nodig hebt voor je online presentatie.